Zhaoqin Peng ontvangt de Euwering

categorie

Op woensdag 8 november 2023 heb ik de Euwering doorgegeven aan Zhaoqin Peng. Zij is de 9e drager van de Euwering en de eerste vrouw die deze eervolle onderscheiding ontving.

Regelmatig hoorde ik in de schaakwereld namen als Anish Giri, Jorden van Foreest en Eline Roebers als mogelijke Euweringdrager. Het is daarom goed om nog even aan te geven wat de doelstelling van de Euwering is: ‘Met deze ring wil de Nederlandse Gasunie haar waardering doen blijken voor het baanbrekende werk, dat Dr. Euwe door de jaren heen ten behoeve van het schaken in het algemeen, en het jeugdschaken in het bijzonder, heeft verricht. Door de naam van Dr. Euwe aan de ring te verbinden wil zij deze verdienste blijvend vastleggen.’

Toen Max Euwe de Euwering op 5 januari 1977 ontving was hij 75 jaar oud en had een enorme staat van dienst achter zich. Ook zijn opvolgers hebben op vele terreinen jarenlang een bijdrage geleverd aan de promotie van het schaken in Nederland voordat zij de Euwering ontvingen. Dat zijn mijns inziens twee belangrijke criteria voor de Euweringdrager. Een minimumleeftijd van vijftig jaar zou geen gek idee zijn. De tijd voor de huidige ‘jonge toppers’ komt nog wel!

Zhoagin Peng

Nadat Peng in 1995 naar Nederland kwam was zij direct onze sterkste schaakster. Tussen 1997 en 2018 werd zij maar liefst veertien keer Nederlands kampioene, een record dat nog wel een tijd zal staan. In 1999 was zij de eerste en enige vrouw ooit die aan het ‘algemene NK’ meedeed. Op EK in 2004 werd Peng met Alexandra Kosteniuk gedeeld eerste en kreeg daardoor de titel Internationaal Grootmeester (WIM, WGM en IM was zij al). Tientallen jaren zat ze op het eerste bord van het damesteam op Olympiades en andere landenwedstrijden. Niet voor niets werd ze opgenomen in de Schaakcanon van het MEC (2010) en De Canon van het Nederlandse Schaak op Schaaksite in 2011.

Haar verkiezing heeft Peng echter vooral te danken aan haar activiteiten naast haar eigen schaakloopbaan. In 2014 richtte zij samen met Tea Lanchava, Bianca de Jong-Muhren, Anne Haast en Lisa Schut de ChessQueens op. In eerste jaren vooral om het damesteam te ondersteunen zodat zij trainingen en uitzendingen konden financieren. Het tweede doel van de ChessQueens, ‘het ondersteunen en stimuleren van het meisjes- en damesschaak in de breedte in Nederland’ is vanaf 2018 het hoofddoel geworden. Sindsdien hebben zij veel trainingen en schaakkampen voor meisjes georganiseerd.

Daarnaast is Zhoaqin al vele jaren actief als trainster en ook als begeleidster bij jeugdtoernooien. Ze is als coach naar meerdere EK’s en WK’s geweest en ook was Peng bijvoorbeeld afgelopen augustus teamleider bij de Jeugdolympiade in Eindhoven. Deze activiteiten spelen zich veelal op de achtergrond af, maar zijn zeker niet minder belangrijk!

(vlnr) Zhaoqin Peng, Eddy Sibbing en Bianca-Muhren-De Jong bij de prijsuitreiking van het MEC-Pleinfestival 2008 (foto Jurgen Vijfschaft)

Tenslotte heeft Peng het ‘schaakhart’ op de goede plek zitten. Toen het MEC in 2019 publiceerde in financieel zwaar weer te zitten, bood zij direct aan om een training voor meisjes te geven en de opbrengsten aan het MEC te schenken.

Al met al heeft Peng zich al bijna dertig jaar ingezet voor het schaken in Nederland. Eerst als speelster, daarna als trainer en coach. Als een van oprichters van de ChessQueens draagt zij ook (belangeloos) bij aan het promoten van het meisjes- en damesschaak. Haar activiteiten in het jeugdschaak sluiten derhalve prima aan bij de doelstelling van de Gasunie in 1977.

Een terechte opvolgster!

De Euweringdragers op een rijtje:

  • Max Euwe (5 januari 1977)
  • Hans Bouwmeester (4 januari 1983)
  • Jan Timman (13 december 1991)
  • Hans Böhm (9 november 1996)
  • Hans Ree (19 mei 2001)
  • Genna Sosonko (7 augustus 2007)
  • Cor van Wijgerden (19 december 2012)
  • Eddy Sibbing (30 mei 2018)
  • Zhaoqin Peng (8 november 2023)

Vier ringdragers waren aanwezig bij de uitreiking op 8 november.

(vlnr) Hans Böhm, Zhaoqin Peng, Eddy Sibbing en Genna Sosonko. (foto Harry Gielen)