In 1982 gaf ik mijn eerste schaakles op een basisschool in Bussum en niet veel later bij mijn schaakclub BSG (Bussum). In oktober 1986 ben ik de opleiding ‘Schaakintructeur-B’ gaan volgen, die ik in december 1987 succesvol heb afgerond. Vervolgens heb ik trainingen gegeven voor de KNSB (Nederlandse topjeugd tot en met 13 jaar), schaakclubs, regionale bonden, de Schaakacademie ‘Max Euwe’ en het Max Euwe Centrum. Ook heb ik zelf trainingen georganiseerd. Sinds 1991 geef ik schaaklessen op lagere scholen. In 1999 heb ik mijn bedrijf Chessed opgericht. Samen met Cor van Wijgerden heb ik in 2003 Opstapje 1 en Opstapje 2 ontwikkeld, een werkboek voor de jongste schakers (4-8 jaar).
Van 2000 tot 2009 ben ik consulent – later ‘Servicepuntmedewerker’ – geweest voor de schaakbond. Schaakclubs, scholen, organisatoren, regionale bonden en andere organisaties konden bij mij advies inwinnen op schaakgebied. Veel van de artikelen in de kennisbank zijn uit deze periode.
In 1996 gaf ik mijn eerste kadercursus (opleiding tot schaakleraar) voor de schaakbond. Nog steeds ben ik actief als kaderdocent voor de cursussen Schaaktrainer 1 en Schaaktrainer 2. Samen met Boris Friesen en Dolf Meijer heb ik de syllabi voor deze twee cursussen samengesteld.
Ik ben van oktober 2007 tot juli 2022 parttime manager van het MEC geweest. Een veelzijdige baan, zeker als je bedenkt dat ik een aanstelling van rond de 14 uur per week had. Ik stuurde de vrijwilligers aan, organiseerde activiteiten (trainingen, filmmiddagen, pleinfestivals, exposities, boekenmarkten, Max Euwe Matches, Schaakkaravaan, etc.), was redacteur van de MEC-nieuwsbrief, regelde de dagelijkse zaken, schreef berichtjes voor sociale media, onderhield het contact met het bestuur en was aanspreekpunt naar buiten toe. Het MEC is een museum ter ere van Max Euwe, de enige wereldkampioen schaken uit Nederland. Meer info: Max Euwecentrum.
Ik ben van 1977 tot 2021 lid bij BSG geweest en heb in het eerste team van BSG hoofdklasse gespeeld. Met het Sint Vituscollege uit Bussum wonnen we in 1981 het Nederlands schoolschaakkampioen. Samen met Johan Booij ben ik in 1989 Nederlands doorgeefschaakkampioen geworden. Tussen 1995 en 2015 ben ik ook (dubbel)lid geweest van Sopsweps’29 en heb daarvoor in de KNSB-competitie gespeeld. Ik speel al jaren geen lange partijen meer, maar speel nog wel af en toe een snelschaak- of rapidtoernooi. Bij BSG heb aardig wat titels veroverd: https://www.bsg-bussum.nl/?page_id=53.
Ik heb veel artikelen over schaken gepubliceerd. Onder publicaties vind je artikelen van mijn hand of artikelen waar ik in voor kom. In de BSG-artikelen beschrijf ik niet alleen mijn ervaringen bij BSG, maar ook wat ik buiten BSG mee heb gemaakt.
Op 30 mei 2018 heb ik van Cor van Wijgerden de Euwering ontvangen ‘voor mijn verdiensten voor het schaken in het algemeen, en het jeugdschaak in het bijzonder’. Ik ben daarmee de achtste drager van deze prestigieuze ring:
Daarnaast heb ik nog diverse andere functies in de schaakwereld gehad. Klik hier voor een uitgebreide CV.
"Cor van Wijgerden heeft op woensdag 30 mei 2018 de Max Euwering doorgegeven aan Eddy Sibbing. Hij wilde de ring doorgeven aan een echte schaaktrainer, en dan is Eddy een uitstekende keuze natuurlijk. Wanneer je er verder over nadenkt, dan heeft Eddy echter zoveel verdiensten voor de schaakwereld dat de keuze voor hem als 8e ringdrager niet alleen een uitstekende genoemd mag worden maar ook een hele logische."
"Het is een symbool van waardering voor de drager ervan, de Euwering. Je moet iets hebben betekend voor het Nederlandse schaak. De vorige dragers waren onder meer een wereldkampioen, enkele schakers van formaat, schaakauteurs met een machtig oeuvre en een schepper van een van de beste schaakleermethodes. En nu is Eddy Sibbing aan de beurt. Een man zonder grote prestaties achter het bord, zonder grote boeken op zijn naam. En toch is Eddy een meer dan waardige toevoeging aan het illustere rijtje voorgangers. Want als er iemand veel heeft gedaan voor het schaken in Nederland, dan is het Eddy wel."
"Eddy Sibbing is een fenomeen. Hij heeft eigenhandig een hele generatie Amsterdamse schaakjunioren naar een hoger niveau gebracht. Eddy is didactisch sterk, zeer betrokken, betrouwbaar, humorvol, streng als dat nodig is, en altijd goed voorbereid met veel eigen materiaal. In de tijd die ik aan al zijn beroemde kerstpuzzels heb besteed, had ik makkelijk een vreemde taal kunnen leren."
"Beste Eddy, van harte gefeliciteerd met het ontvangen van de Euwering! Ik vind dat je hem dubbel en dwars verdiend hebt. Niet alleen voor je inzet voor het Max Euwe Centrum, maar vooral ook voor de enorme hoeveelheid spelers en trainers die door jou met veel enthousiasme getraind en opgeleid zijn. Als speler volgde ik je trainingen met veel plezier, later vond ik het erg prettig om als trainer met je te kunnen sparren. Dank daarvoor!"
"Mijn man, Harry, en ik waren bij de uitreiking van de Euwering. We waren erg benieuwd wie de ring zou krijgen. Tot onze blijdschap kreeg Eddy de Euwering. Hij is degene die het MEC nog steeds draaiende houdt, door alle geïnteresseerden zo positief te woord te staan. Ook kinderen probeert hij er bij te halen. En de andere medewerkers van het MEC zo te motiveren, zodat ook zij blijven mee werken. Wij zijn dus erg tevreden met de uitslag!"
"Als er iemand is die de Euwering verdient, dan is dat mijn oude coach Eddy. Zeker als je ziet wat hij, naast al zijn werk voor het Max Euwe Centrum, heeft betekend voor de jeugdschaak in Nederland en Amsterdam. Ik weet nog zo goed hoe in 1995, nadat de KNSB aangaf dat er geen budget was, Eddy een soort fundraising begon, om mij kostte wat het kost naar het WK jeugd in Brazilië te krijgen. Ik was toen 12 jaar. Uiteindelijk is het hem ook gelukt en die trip zal ik nooit meer vergeten. Hij plaagt me er nog steeds mee dat ik elke dag aan hem vroeg wanneer we gingen zwemmen, in plaats van wie mijn tegenstander voor de volgende ronde was. Hij is de enige uit de schaakwereld waar ik nog regelmatig contact mee heb gehouden. Gefeliciteerd Ed!"
Chessed kennisbank voor en door schakers