Eddy Sibbing

Wie is Eddy Sibbing?

Schaaktrainer

In 1982 gaf ik mijn eerste schaakles op een basisschool in Bussum en niet veel later bij mijn schaakclub BSG (Bussum). In oktober 1986 ben ik de opleiding ‘Schaakintructeur-B’ gaan volgen, die ik in december 1987 succesvol heb afgerond. Vervolgens heb ik trainingen gegeven voor de KNSB (Nederlandse topjeugd tot en met 13 jaar), schaakclubs, regionale bonden, de Schaakacademie ‘Max Euwe’ en het Max Euwe Centrum. Ook heb ik zelf trainingen georganiseerd. Sinds 1991 geef ik schaaklessen op lagere scholen. In 1999 heb ik mijn bedrijf Chessed opgericht. Samen met Cor van Wijgerden heb ik in 2003 Opstapje 1 en Opstapje 2 ontwikkeld, een werkboek voor de jongste schakers (4-8 jaar).

Consulent

Van 2000 tot 2009 ben ik consulent – later ‘Servicepuntmedewerker’ – geweest voor de schaakbond. Schaakclubs, scholen, organisatoren, regionale bonden en andere organisaties konden bij mij advies inwinnen op schaakgebied. Veel van de artikelen in de kennisbank zijn uit deze periode.

Kaderdocent

In 1996 gaf ik mijn eerste kadercursus (opleiding tot schaakleraar) voor de schaakbond. Nog steeds ben ik actief als kaderdocent voor de cursussen Schaaktrainer 1 en Schaaktrainer 2. Samen met Boris Friesen en Dolf Meijer heb ik de syllabi voor deze twee cursussen samengesteld.

Max Euwe Centrum (MEC)

Van oktober 2007 tot juli 2022 ben ik parttime manager van het MEC geweest. Een veelzijdige baan, zeker als je bedenkt dat ik een aanstelling van rond de 14 uur per week had. Ik stuurde de vrijwilligers aan, organiseerde activiteiten (trainingen, filmmiddagen, pleinfestivals, exposities, boekenmarkten, Max Euwe Matches, Schaakkaravaan, etc.), was redacteur van de MEC-nieuwsbrief, regelde de dagelijkse zaken, schreef berichtjes voor sociale media, onderhield het contact met het bestuur en was aanspreekpunt naar buiten toe. Het MEC is een museum ter ere van Max Euwe, de enige wereldkampioen schaken uit Nederland. Meer info: Max Euwecentrum.

Speler

Ik ben van 1977 tot 2021 lid bij BSG geweest en heb in het eerste team van BSG hoofdklasse gespeeld. Met het Sint Vituscollege uit Bussum wonnen we in 1981 het Nederlands schoolschaakkampioen. Samen met Johan Booij ben ik in 1989 Nederlands doorgeefschaakkampioen geworden. Tussen 1995 en 2015 ben ik ook (dubbel)lid geweest van Sopsweps’29 en heb daarvoor in de KNSB-competitie gespeeld. Ik speel al jaren geen lange partijen meer, maar speel nog wel af en toe een snelschaak- of rapidtoernooi. Bij BSG heb aardig wat titels veroverd: https://www.bsg-bussum.nl/?page_id=53.

Publicaties

Ik heb veel artikelen over schaken gepubliceerd. Onder publicaties vind je artikelen van mijn hand of artikelen waar ik in voor kom. In de BSG-artikelen beschrijf ik niet alleen mijn ervaringen bij BSG, maar ook wat ik buiten BSG mee heb gemaakt.

Euwering

Op 30 mei 2018 heb ik van Cor van Wijgerden de Euwering ontvangen ‘voor mijn verdiensten voor het schaken in het algemeen, en het jeugdschaak in het bijzonder’. Ik ben daarmee de achtste drager van deze prestigieuze ring:

  • Max Euwe (5 januari 1977)
  • Hans Bouwmeester (4 januari 1983)
  • Jan Timman (13 december 1991)
  • Hans Böhm (9 november 1996)
  • Hans Ree (19 mei 2001)
  • Genna Sosonko (7 augustus 2007)
  • Cor van Wijgerden (19 december 2012)
  • Eddy Sibbing (30 mei 2018)
  • Zhaoqin Peng (8 november 2023)

Daarnaast heb ik nog diverse andere functies in de schaakwereld gehad. Klik hier voor een uitgebreide CV. In 2023 heb ik de Euwering doorgegeven aan Zhaoqin Peng.

Chessed kennisbank voor en door schakers