Eddy Sibbing

Wie is Eddy Sibbing?

Schaaktrainer

In 1982 gaf ik mijn eerste schaakles op een basisschool in Bussum en niet veel later bij mijn schaakclub BSG (Bussum). In oktober 1986 ben ik de opleiding “Schaakintructeur-B” gaan volgen die ik in december 1987 succesvol heb afgerond. Vervolgens heb ik trainingen gegeven voor de KNSB (Nederlandse topjeugd tot en met 13 jaar), schaakclubs, regionale bonden, de Max Euwe Academie en zelf georganiseerde trainingen. Vanaf 1991 geef ik ook schaaklessen op lagere scholen. In 1999 heb ik mijn bedrijf Chessed opgericht. Samen met Cor van Wijgerden heb ik in 2003 Opstapje 1 en Opstapje 2 ontwikkeld, een werkboek voor de jongste schakers (4-8 jaar).

Consulent

Van 2000 tot 2009 ben ik consulent – later “Servicepuntmedewerker” – geweest voor de schaakbond. Clubs, scholen, organisatoren en andere organisaties konden bij mij advies inwinnen op schaakgebied. Het merendeel van de artikelen in de kennisbank zijn uit deze periode.

Kaderdocent

In 1996 gaf ik mijn eerste kadercursus (opleiding tot schaakleraar) voor de schaakbond. Nog steeds ben ik actief als kaderdocent voor de cursussen Trainer 1 en Trainer 2. Samen met Boris Friesen en Dolf Meijer heb ik deze twee cursussen de afgelopen jaren samengesteld.

Max Euwe Centrum (MEC)

Op het moment dat ik van Amsterdam naar Bussum verhuisde kwam er een vacature bij het MEC vrij.
Ik kreeg de baan en ben sinds oktober 2007 parttime manager bij het MEC. Ik stuur de vrijwilligers aan, organiseer activiteiten (trainingen, filmmiddagen, pleinfestival, exposities, boekenmarkten, etc.), regel de dagelijkse zaken, onderhoud het contact met het bestuur, ben een van redacteuren van de Nieuwsbrief en ben aanspreekpunt naar buiten toe. Het MEC is een museum ter ere van Max Euwe, de enige wereldkampioen schaken uit Nederland. Meer info: Max Euwecentrum.

Speler

Ik ben sinds 1977 lid bij BSG en heb in het eerste team van BSG hoofdklasse gespeeld. Met het Sint Vituscollege uit Bussum wonnen we het Nederlands schoolschaakkampioen in 1981. Samen met Johan Booij ben ik Nederlands doorgeefschaakkampioen in 1989 geworden. Tussen 1995 en 2015 ben ik ook lid geweest van Sopsweps’29 en heb daarvoor in de KNSB-competitie gespeeld. Ik speel al jaren geen lange partijen meer, maar nog wel de snelschaak- en rapidtoernooien. Bij BSG heb aardig wat titels veroverd: https://www.bsg-bussum.nl/?page_id=53.

Publicaties

Ik heb veel artikelen over schaken gepubliceerd. Onder publicaties vind je artikelen van mijn hand of artikelen waar ik in voor kom. In de BSG-artikelen beschrijf ik niet alleen mijn ervaringen bij BSG, maar ook wat ik buiten BSG mee heb gemaakt.

Euwering

Op 30 mei 2018 heb ik de Euwering van Cor van Wijgerden gekregen voor mijn verdiensten voor het schaken in het algemeen en het jeugdschaak in het bijzonder. Ik ben daarmee de achtste drager van deze prestigieuze ring:

  • Max Euwe (5 januari 1977)
  • Hans Bouwmeester (4 januari 1983)
  • Jan Timman (13 december 1991)
  • Hans Böhm (9 november 1996)
  • Hans Ree (19 mei 2001)
  • Genna Sosonko (7 augustus 2007)
  • Cor van Wijgerden (19 december 2012)
  • Eddy Sibbing (30 mei 2018)

Daarnaast heb ik nog diverse andere functies in de schaakwereld gehad. Klik hier voor een uitgebreide CV.

"Cor van Wijgerden heeft op woensdag 30 mei 2018 de Max Euwering doorgegeven aan Eddy Sibbing. Hij wilde de ring doorgeven aan een echte schaaktrainer, en dan is Eddy een uitstekende keuze natuurlijk. Wanneer je er verder over nadenkt, dan heeft Eddy echter zoveel verdiensten voor de schaakwereld dat de keuze voor hem als 8e ringdrager niet alleen een uitstekende genoemd mag worden maar ook een hele logische."

Jeroen Bosch (oud-pupil, collega-trainer, technisch directeur KNSB)

"Het is een symbool van waardering voor de drager ervan, de Euwering. Je moet iets hebben betekend voor het Nederlandse schaak. De vorige dragers waren onder meer een wereldkampioen, enkele schakers van formaat, schaakauteurs met een machtig oeuvre en een schepper van een van de beste schaakleermethodes. En nu is Eddy Sibbing aan de beurt. Een man zonder grote prestaties achter het bord, zonder grote boeken op zijn naam. En toch is Eddy een meer dan waardige toevoeging aan het illustere rijtje voorgangers. Want als er iemand veel heeft gedaan voor het schaken in Nederland, dan is het Eddy wel."

Florian Jacobs (oud-pupil, secretaris MEC)

"Eddy Sibbing is een fenomeen. Hij heeft eigenhandig een hele generatie Amsterdamse schaakjunioren naar een hoger niveau gebracht. Eddy is didactisch sterk, zeer betrokken, betrouwbaar, humorvol, streng als dat nodig is, en altijd goed voorbereid met veel eigen materiaal. In de tijd die ik aan al zijn beroemde kerstpuzzels heb besteed, had ik makkelijk een vreemde taal kunnen leren."

Tex de Wit (FM, oud pupil, schaakcommentator en komt ook wel eens op tv)

"Beste Eddy, van harte gefeliciteerd met het ontvangen van de Euwering! Ik vind dat je hem dubbel en dwars verdiend hebt. Niet alleen voor je inzet voor het Max Euwe Centrum, maar vooral ook voor de enorme hoeveelheid spelers en trainers die door jou met veel enthousiasme getraind en opgeleid zijn. Als speler volgde ik je trainingen met veel plezier, later vond ik het erg prettig om als trainer met je te kunnen sparren. Dank daarvoor!"

Thomas Willemze (IM, oud-pupil en oud-coördinator Talentontwikkelikng KNSB)

"Mijn man, Harry, en ik waren bij de uitreiking van de Euwering. We waren erg benieuwd wie de ring zou krijgen. Tot onze blijdschap kreeg Eddy de Euwering. Hij is degene die het MEC nog steeds draaiende houdt, door alle geïnteresseerden zo positief te woord te staan. Ook kinderen probeert hij er bij te halen. En de andere medewerkers van het MEC zo te motiveren, zodat ook zij blijven mee werken. Wij zijn dus erg tevreden met de uitslag!"

Fietie Brouwer-Euwe (dochter van Max Euwe)

"Als er iemand is die de Euwering verdient, dan is dat mijn oude coach Eddy. Zeker als je ziet wat hij, naast al zijn werk voor het Max Euwe Centrum, heeft betekend voor de jeugdschaak in Nederland en Amsterdam. Ik weet nog zo goed hoe in 1995, nadat de KNSB aangaf dat er geen budget was, Eddy een soort fundraising begon, om mij kostte wat het kost naar het WK jeugd in Brazilië te krijgen. Ik was toen 12 jaar. Uiteindelijk is het hem ook gelukt en die trip zal ik nooit meer vergeten. Hij plaagt me er nog steeds mee dat ik elke dag aan hem vroeg wanneer we gingen zwemmen, in plaats van wie mijn tegenstander voor de volgende ronde was. Hij is de enige uit de schaakwereld waar ik nog regelmatig contact mee heb gehouden. Gefeliciteerd Ed!"

Moosa Azadmanesh (meervoudig Nederlands jeugdkampioen)

Chessed kennisbank voor en door schakers