Reacties op de overdracht van de Euwering

categorie

Chessed-Eddy en Gerda

Reacties op de overdracht van de Euwering.

Tijdens de Euweborrel op 30 mei in het Holland Casino, heeft Cor van Wijgerden de Euwering doorgegeven aan Eddy Sibbing. Hieronder een aantal reacties aan het adres van Eddy.

 Moosa Azadmanesh (oud-pupil, meervoudig Nederlands jeugdkampioen)

Als er een iemand is die deze ring verdiend, dan is dat mijn oude coach Eddy. Zeker als je ziet wat hij, naast al zijn werk voor het Max Euwe Centrum, heeft betekend voor de jeugdschaak in Nederland en Amsterdam.

Ik weet nog zo goed hoe in 1995, nadat de KNSB aangaf dat er geen budget was, Eddy een soort fundraising begon, om mij kostte wat het kost naar het WK jeugd in Brazilië te krijgen. Ik was toen 12 jaar. Uiteindelijk is het hem ook gelukt en die trip zal ik nooit meer vergeten. Hij plaagt me er nog steeds mee dat ik elke dag aan hem vroeg wanneer we gingen zwemmen, in plaats van wie mijn tegenstander voor de volgende ronde was. Hij is de enige uit de schaakwereld waar ik nog regelmatig contact mee heb gehouden. Gefeliciteerd Ed!

Ignace Hendriks (oud- directeur Max Euwe Centrum)

Vorig jaar vierde het Max Euwe Centrum zijn dertigjarig bestaan. In die dertig jaar is, met de financiële steun van sponsoren en vrienden, de gemeente Amsterdam, de KNSB en de KNSB-leden, de winkeliers en bedrijven van het Max Euweplein, veel gepresteerd. De bibliotheek is een van de beste ter wereld, het museum en de museale activiteiten zijn vermaard, de evenementen en jaarlijks terugkerende activiteiten zijn mijlpalen in de schaakagenda. Eens in de vijf jaar wordt de Euwering uitgereikt, indertijd ingesteld door de Gasunie als blijk van grote waardering voor en tegelijkertijd ter stimulering van de training en opleiding van jeugdige schakers en schaaktalenten.

De laatste drager van de Euwering, Cor van Wijgerden, gaf  kort geleden de ring door aan Eddy Sibbing. Hij krijgt hiermee de zo verdiende beloning voor zijn geweldige inzet, deskundigheid en organisatorische capaciteiten die hij etaleerde en nog steeds etaleert in verschillende functies die direct te maken hebben met het jeugdschaak en schaakopleidingen.

Sedert 2007 is hij bovendien verbonden aan het Max Euwe Centrum, als manager en houdt hij samen met het bestuur en de enthousiaste medewerkers dit belangrijke instituut draaiende. Het schaakonderwijs in zijn meest brede betekenis is bij hem in goede handen en hij kan bogen op een schat aan ervaring, opgedaan in de lokale, regionale, nationale en internationale onderwijsactiviteiten. Het zou te ver voeren om hier zijn schaak-CV uitvoerig uit de doeken te doen en daarom doe ik een greep uit zijn CV op de gebieden die ik zelf, als toenmalig directeur van het MEC, als taken had.

Eigenlijk is Eddy’s uitverkiezing als achtste drager van de Euwering logisch. Hij volgt, zoals reeds gezegd, Cor Van Wijgerden op, die uiterst belangrijke innovatieve ontwikkelingen in gang zette met zijn methode voor het schaakonderwijs op scholen en verenigingen en ook als hoofddocent van de Schaakacademie de scholing van veel belovende jonge schakers en schaaksters nieuw leven inblies. Ongetwijfeld zal Eddy deze traditie voortzetten. Hij was tenslotte zeer nauw betrokken bij de vele projecten die terecht beschouwd worden als richtinggevend voor de komende jaren, zoals de Spelkaravaan en de Schaakkaravaan. Gelukkig is de Schaakacademie nog steeds een van de pijlers van het MEC. Jaarlijks profiteren veel club- en huisschakers van de schaakcursussen die op verschillende niveaus gegeven worden en worden voor de toekomstige meesters en grootmeesters trainingen en trainingsmatches georganiseerd. Dat Eddy aan deze activiteiten leiding geeft is een geruststellende constatering: dat zal uitstekend blijven gaan. De toekenning van de Euwering is bovendien een belangrijke stimulans om de inspirerende gangmaker te blijven en nieuwe ontwikkelingen op de rails te zetten.

Wij feliciteren Eddy van harte met zijn uitverkiezing en wensen hem, als drager van de Euwering, veel succes toe in de komende vijf jaar!

Fietie Brouwer-Euwe (dochter van Max Euwe)

Mijn man, Harry, en ik waren bij de uitreiking van de Euwering. We waren erg benieuwd wie de ring zou krijgen. Tot onze blijdschap kreeg Eddy de ring. Hij is degene die het MEC nog steeds draaiende houdt, door alle geïnteresseerden zo positief te woord te staan. Ook kinderen probeert hij er bij te halen. En de andere medewerkers van het MEC zo te motiveren, zodat ook zij blijven mee werken. Wij zijn dus erg tevreden met de uitslag!

Natuurlijk is het ook altijd leuk geweest als de beste schaker van die tijd de ring kreeg. Ik hoop de volgende uitreiking van de Euwering te mogen en te kunnen bijwonen.

Karel van der Weide (GM, oud-pupil en collega-trainer)

Grappig dat ‘leerling’ Eddy de Euwering ontvangt uit handen van ‘leermeester’ Cor van Wijgerden. Eddy en ik volgden, samen met Jeroen Bosch, Herman Grooten en Ted Barendse, een intensieve bijscholingscursus bij Cor thuis. Daar zijn we allemaal betere trainers van geworden. Destijds scoorde ik GM-normen, maar vond het nodig de diploma’s schaaktrainer A en B te halen. Dit vereiste enige verdieping in de vroege schaakontwikkeling van kinderen. Gelukkig mocht ik een schaakles van Eddy bijwonen op een school aan het Frederiksplein in Amsterdam. Met jeugdig enthousiasme hield Eddy zich verre van pionnenstructuren en sterke velden. Daarentegen speelden de kinderen wel ‘Paard over de sloot’. Deze ervaring gaf mij vertrouwen met de jonge jeugd van VAS aan de slag te gaan, geheel voorbereid op vragen als: ‘Meester, wilt u een cavia?’

Eddy, gefeliciteerd met de Euwering. Ik hoop dat je altijd jong blijft.

Thomas Willemze (IM, oud-pupil, oud-coördinator Talentontwikkeling KNSB)

Beste Eddy, van harte gefeliciteerd met het ontvangen van de Euwering!

Ik vind dat je hem dubbel en dwars verdiend hebt. Niet alleen voor je inzet voor het Max Euwe Centrum, maar vooral ook voor de enorme hoeveelheid spelers en trainers die door jou met veel enthousiasme getraind en opgeleid zijn. Als speler volgde ik je trainingen met veel plezier, later vond ik het erg prettig om als trainer met je te kunnen sparren. Dank daarvoor!

Tex de Wit (FM, oud pupil, schaakcommentator en komt ook wel eens op tv)

Eddy Sibbing is een fenomeen. Hij heeft eigenhandig een hele generatie Amsterdamse schaakjunioren naar een hoger niveau gebracht (volgens mijn berekeningen heb ik bijvoorbeeld zo’n 500 ratingpunten te danken aan Eddy).

De jeugdtrainingen op zondag op de Prinsengracht en op vrijdagmiddag bij Zukertort Amstelveen behoren tot mijn mooiste schaakherinneringen. Eddy is didactisch sterk, zeer betrokken, betrouwbaar, humorvol, streng als dat nodig is, en altijd goed voorbereid met veel eigen materiaal. In de tijd die ik aan al zijn beroemde kerstpuzzels heb besteed, had ik makkelijk een vreemde taal kunnen leren.

Ook heb ik als jongvolwassene nog de cursussen Jeugdschaakleider en Schaaktrainer A gevolgd bij Eddy. Daar gaf hij tips over hoe je voor een groep staat, iets waar ik nu in mijn werk nog steeds veel profijt van heb. Eddy, dank voor alles en van harte met deze prachtige, zeer verdiende ring!

Victor Hendriks (oud-pupil en eigenaar van Chess-Steps)

Als jeugdspeler van Zukertort Amstelveen heb ik Eddy jarenlang als trainer gehad, zowel op club als op regionaal niveau. Zijn lessen waren gevarieerd, goed voorbereid en ik ging er altijd met plezier naar toe. Op latere leeftijd heb ik als lid van de SGA-jeugdcommissie veel met hem samengewerkt. Ik ken Eddy als een energiek persoon, die al zijn hele leven het jeugdschaken in Nederland op verschillende manieren ondersteunt.

Met Eddy als hoofdtrainer groeide de jeugdafdeling van Zukertort Amstelveen uit tot de sterkste van  Nederland voor een heel decennium. Vrijwel iedere speler behaalde een dusdanig hoog niveau, waardoor in één van die jaren, zich meer teams (vier!) hadden geplaatst voor de AB-meesterklasse dan we konden vullen met spelers!

Ook de SGA heeft veel geprofiteerd van Eddy als trainer voor de regionale top. Niet alleen qua schaakprestaties, het Hutton toernooi werd een aantal keer gewonnen, maar zeker ook organisatorisch. Met zijn hulp zijn er toernooidraaiboeken opgesteld en heeft het schoolschaak zich flink ontwikkeld.

Door zijn bijdrage aan de ontwikkeling van Opstapje 1 en Opstapje  2, twee werkboeken van de Stappenmethode voor de allerjongsten, wordt er wereldwijd gebruik gemaakt van zijn didactische vaardigheden. Cor heeft een terechte opvolger gevonden!

Robin Swinkels (GM, oud-pupil)

Gefeliciteerd!! Dat is een hele bijzondere eer en erg leuk dat je de ring in ontvangst mag nemen. Mijn broertje Maurice (6 jaar) had van jou – tijdens het EK in Litohoro (Griekenland) in 1999 -een elo-rating gekregen van 800 punten. Voor sommige zaken kon hij elo verdienen. Op een dag was hij met soldaatjes aan het spelen, waardoor hij van jou 10 punten kreeg voor extra strategisch inzicht. Marc Erwich (13 jaar) was een groot jeugdtalent en speelde een beetje mee. Hij kreeg echter 10 elo strafpunten, omdat hij zich maar beter op schaken kon richten dan op spelen met soldaatjes. Na het EK kreeg Maurice van jou een certificaat opgestuurd met daarop zijn behaalde elo. Erg leuk!

Erwin L’Ami (GM, oud-pupil)

Ik ken Eddy Sibbing al sinds 1998, toen ik als jeugdspeler voor het eerst bij de landelijke schaak- trainingen werd toegelaten. Eddy’s enthousiasme voor het spel kwam altijd terug in die trainingen en werkte erg aanstekelijk. Thuis ligt nog steeds al het trainingsmateriaal uit die tijd en ik blader af en toe nog wel eens door die dikke stapel papier heen. Mooie herinneringen!

Duizendpoot die Eddy is, zijn we elkaar altijd tegen blijven komen de afgelopen 20 jaar. Hij was ‘chef de mission’ tijdens een geweldige trainingsweek op Papendal, mogelijk gemaakt door het Leo van der Kar-sportfonds. Het leek hem toen een leuk idee om middels ‘condi-chess’, een variant van het schaken waarbij de klok ver weg van het bord word gezet en er dus veel heen en weer gerend moet worden, de schaaksport aan de andere aanwezige sporten te presenteren. Ik heb er tot de dag van vandaag spierpijn van. Tijdens de geweldige ACT-toernooien in Amsterdam stelde hij altijd genereus zijn appartement ter beschikking en de laatste jaren zie ik hem regelmatig in verband met zijn werk voor het Max Euwe Centrum. Ik vind het een fijn idee dat Eddy de Euwering mag dragen en weet zeker dat hij dat met trots en verve zal doen!

Dharma Tjiam (oud-pupil, collega-trainer, directeur bondsbureau KNSB)

Ik heb Eddy Sibbing eind jaren tachtig leren kennen, tijdens de trainingskampen voor de nationale jeugdtop in Sint Michielsgestel. Eddy (en Ton v.d. Heijden) werden door Cor van Wijgerden opgeleid als trainer.

Een heel mooie herinnering is de trainingsweek vanuit het Leo van der Kar Sportfonds in 1990, waar Eddy delegatieleider was van de schakers. Ik weet het nog heel goed. Het was op Papendal. Behalve de schakers waren er heel veel andere jonge sporters uitgenodigd. Hockey, basketbal, atletiek, tennis, schermen, handbal en ga zo maar door. Ook een heel jonge Richard Krajicek, die toen net zijn eerste ATP-toernooi had gewonnen. Het was geweldig om mee te maken.

Wat me nog het meeste bij staat van dat trainingskamp (de finesses van de Panov-variant ben ik alweer lang en breed vergeten), was een uitspraak van Eddy. Namelijk: “Integreren, jongens! Integreren!” Hij zei dat zo vaak, dat we hem Eddy ‘Integreren’ Sibbing gingen noemen. Ik ben benieuwd of hij dat ooit door heeft gehad.

Op dat moment was het vooral een running gag, maar later besefte ik dat het ook ongelooflijk belangrijk was. Het is leuk om andere mensen te leren kennen, om ze aan het werk te zien met de dingen die ze leuk vinden. Ik heb daar mijn hele werkende leven profijt van gehad.

En nu heeft Eddy de Euwering gekregen. Dat is meer dan verdiend, want hij had én heeft een grote betekenis voor het Nederlandse schaakleven. Als directeur van het Max Euwe Centrum natuurlijk. Als opleider van honderden schaaktrainers. Als trainer die talloze kinderen heeft leren schaken. En dat zijn nog maar een paar hoogtepunten, want zijn schaak-CV is nog veel uitgebreider.

Eddy, van harte gefeliciteerd!

Florian Jacobs (oud-pupil, secretaris MEC)

Het is een symbool van waardering voor de drager ervan, de Euwering. Je moet iets hebben betekend voor het Nederlandse schaak. De vorige dragers waren onder meer een wereldkampioen, enkele schakers van formaat, schaakauteurs met een machtig oeuvre en een schepper van een van de beste schaakleermethodes. En nu is Eddy Sibbing aan de beurt. Een man zonder grote prestaties achter het bord, zonder grote boeken op zijn naam. En toch is Eddy een meer dan waardige toevoeging aan het illustere rijtje voorgangers. Want als er iemand veel heeft gedaan voor het schaken in Nederland, dan is het Eddy wel.

Amstelveen, plaatselijke schaakclub, najaar 1997. Een hummeltje met wild blond haar zit op de eerste rij voor het demonstratiebord. Hij knijpt zijn ogen tot spleetjes om het een en ander te kunnen zien. Want die bril, die hij deze week ontvangen heeft, die gaat niet op. De leraar komt binnen, overziet de schaakklas en zegt: “Florian, zet je bril op!” Het hummeltje schrikt zich een ongeluk, kijkt in het lachende gezicht van zijn leraar en begrijpt dat die bril heus zo erg niet is. Eddy had van tevoren even met zijn ouders gebeld.

Eddy hield (en houdt) altijd alles in de gaten. Bij Zukertort Amstelveen deed hij alle trainingen, vaak van vier uur ’s middags tot laat in de avond. Tussen zes en half zeven aten we bij de snackbar om de hoek. Als je een nieuwe opening wilde oppikken, had hij de volgende week al tachtig A4’tjes met partijen paraat. Computers stelden nog niet zo heel veel voor; Eddy was onze database. Ook bij toernooien was Eddy mee. Dan hield hij je scherp, niet alleen op schaakgebied, maar ook op het voetbalveld. Ik herinner mij nog goed hoe hij eens – per ongeluk! – de bril van de neus van een hummeltje af pegelde.

Een goede leraar is iemand aan wie je graag terugdenkt, over wie je graag verhalen vertelt, die je nog graag weerziet, ook al is het jaren geleden dat je leerling was. Dat Eddy Sibbing precies zo’n leraar is, zal de lezer niet verbazen. Dit stukje mag ik geschreven hebben, maar ik kan u verzekeren dat welke pupil van Eddy dan ook graag een stukje zou hebben vervaardigd. Leraren – en schaakliefhebbers – van die statuur kom je niet veel tegen. Zij houden het schaakspel levend, zij geven het spel enthousiast door aan nieuwe generaties. Des te meer reden om mensen als Eddy te eren, bijvoorbeeld middels een symbolische ring. Hij zal hem waardig dragen als manager van het Max Euwe Centrum, als medeontwikkelaar van een schaaklesmethode voor de allerkleinsten (de Opstapjes), als schaakleraar op menige school en club.

 Matthew Tan (IM, oud-pupil)

Vrijdagmiddag, vanuit school meteen doorgeracet naar het Go-Centrum voor de toptraining. Na de training het legendarische “Snacken met Ed”, en weer terug voor de clubavond. Na de jeugdpotjes nog een trainingssessie tot 22.30 uur. Zaterdag een jeugdtoernooitje en zondag weer SGA-training, met als hoogtepunt de voetbalpotjes tijdens de lunchpauze. Dat waren de weekenden. Toen Ed op een gegeven moment vond dat hij me op schaakgebied weinig meer kon bijbrengen, heeft hij me de fijne kneepjes van het schaaktrainerschap geleerd. Daarom voor mij, “Eddy Sibbing: trainer, coach en mentor!”

Jeroen Bosch (oud-pupil, collega-trainer, technisch directeur KNSB)

Cor van Wijgerden heeft op woensdag 30 mei 2018 de Max Euwering doorgegeven aan Eddy Sibbing. Hij wilde de ring doorgeven aan een echte schaaktrainer, en dan is Eddy een uitstekende keuze natuurlijk. Wanneer je er verder over nadenkt, dan heeft Eddy echter zoveel verdiensten voor de schaakwereld dat de keuze voor hem als 8e ringdrager niet alleen een uitstekende genoemd mag worden maar ook een hele logische.

Mijn eerste kennismaking met Eddy was tijdens de centrale jeugdtrainingen. Eddy gaf als stagiair van Cor training en deed dat op enthousiaste wijze. Bovendien sprong hij tijdens het vaste onderdeel schaakdoosjesspringen (zowel hoog als ver) vrijwel net zo goed als zijn leermeester.

In 1990 organiseerde NOC*NSF op Papendal de Leo van der Kar Sportfonds week. Rini Kuijf was onze schaaktechnische trainer en Eddy de algehele coördinator en begeleider van onze schaakploeg. Als schakers waren wij deels buitenbeentjes tussen de fysieke sporters (handbalsters en sprinters en dergelijke). Maar dankzij Eddy konden we toch goed meekomen in het sociale gebeuren!

Als een van de landelijke KNSB-trainers mocht ik later meeprofiteren van de kennis en vaardigheden van Eddy tijdens de zogenaamde applicatiecursussen van Cor van Wijgerden. Waar de meeste trainers zich concentreerden op moeilijke stellingen en hoge speelniveau’s liet Eddy zien welke werkvormen er nodig zijn om goed met jonge kinderen te werken.

Met heel veel plezier heb ik samengewerkt met Eddy in de zogenaamde Technische Commissie van de KNSB (samen met Herman Grooten als coördinator Talentontwikkeling). Voor alle lastige beslissingen rondom de hele jonge jeugd – en dat zijn de echt lastige – voeren we op de geweldige kennis van Eddy op dit gebied. Toen de KNSB tijdelijk zonder werknemer Talentontwikkeling zat, vormden Eddy en ik als vanzelfsprekend een interim TC.

Toen ik bij Zukertort Amstelveen speelde, kwam ik op de clubavond Eddy Sibbing tegen als jeugdtrainer. Even later speelde ik bij BSG, en ook daar heette de clubtrainer Eddy Sibbing! Zo zijn er ontzettend veel kinderen die via clubtrainingen, regionale trainingen of landelijke trainingen beter schaken hebben geleerd van Eddy.

Natuurlijk is het ook mooi dat de manager van het Max Euwe Centrum de Euwering mag dragen. Ook in die rol doet hij ontzettend veel moois voor de schaakwereld. Als we vanuit de KNSB met het damesolympiade team wilden trainen dan kon dat natuurlijk in het MEC en regelde hij dat. In dezelfde week waarin Eddy de Euwering kreeg vroeg ik hem voor SchaakMagazine om een foto van de tweede drager – Hans Bouwmeester – natuurlijk kreeg ik prompt een reactie.

De allereerste ring werd in 1977 door de Gasunie aan oud-wereldkampioen Max Euwe uitgereikt vanwege in het bijzonder zijn verdiensten voor het Nederlandse jeugdschaak. Dan is het niet meer dan logisch dat de ring nu gedragen wordt door iemand die als kaderdocent honderden schaaktrainers heeft opgeleid, en vooral als schaakleraar zo ontelbaar veel schoolkinderen schaken heeft geleerd.

Eddy, gefeliciteerd!