Om een zo rustig mogelijke atmosfeer op de schaakclub te krijgen is een goede organisatie en het afspreken van gedragsregels belangrijk. Niets nieuws voor de kinderen, want die zijn dat op school gewend! Door goed organiseren kan je al heel wat potentiële problemen voorkomen, zoals: een apart trainingszaaltje (of hoekje), de partijen van serieuzere kinderen in een stille hoek laten spelen, tafels uit elkaar zodat de kinderen niet op elkaar zitten, duidelijke afspraken over gebruik en opruimen van het materiaal, etc.
Desalniettemin zal het soms voorkomen dat er ongewenst gedrag plaats vindt, hetgeen zijn invloed op de clubavond kan hebben. Bij ongewenst gedrag wordt geadviseerd om de volgende stappen te nemen als trainer, commissielid, teamleider of ouder:waarschuwen kind en wijzen op ongewenstheid gedrag (uitleggen waarom het niet mag)
- bij herhaling – eventueel – uit het lokaal sturen of apart (bij training) zetten
- bij ernstige overtreding en/of herhaald misgedrag een gesprek van het kind met de jeugdleider (of iemand die bij de organisatie hoort en dat beter kan, bijvoorbeeld een leraar)
- ouders op de hoogte stellen indien dat nodig is
- bij herhaald ongewenst gedrag (kind komt niet om het schaken, maar om te ‘keten’) is de enige oplossing het kind van de club te verwijderen.
De jeugdleider of jeugdcommissie maakt een opsomming van ongewenst gedrag. Enkele gangbare muisgedragingen zijn bijvoorbeeld:
- hinderen of storen van anderen tijdens het spelen of trainen
- materiaal niet opruimen of op de grond gooien
- (onnodig) lawaai maken (op de trap, in de zaal of gang, eigenlijk: overal!)
- rennen of spelen in de zaal of het gebouw
- voorzeggen bij de lessen (helpen mag natuurlijk wel)
- schelden of pesten
- schoppen of slaan (ook al is het ‘voor de grap’)
- gooien met bierviltjes, pennen, gummen of schaakstukken
- met de lift spelen
- rotzooi maken in het hele gebouw (bijvoorbeeld op de wc of wikkels snoepgoed)
Deze regels kunnen opgenomen worden in het informatiegedeelte op de website of in het informatieboekje voor nieuwe leden, zodat iedereen daarvan op de hoogte is. Met name de bestuursleden, trainers, teamleiders en ouders moeten erop toezien dat deze regels ook nageleefd worden. Om de rust te bevorderen kunnen de serieuzere partijen in een stille hoek gespeeld worden. Voor snelschaak, doorgeefschaak, vrije partijen en (eventueel) partijen van de jongere en/of minder serieuze kinderen is de rest van de zaal beschikbaar.
Je kan als club ook een lijstje met gewenst gedrag publiceren om zodoende de kinderen en ouders duidelijk te maken welk gedrag jullie als bestuur graag zien.