Bij een jeugdclub zijn het vaak een paar begeleiders die alles doen. Om hen te ontlasten is het handig om enkele – eenvoudige – taken te delegeren aan anderen. Met name ouders en oudere jeugdleden kunnen de onderstaande taken prima overnemen. Ook hier geldt: “vele handen maken licht werk” en “doe waar je goed in bent”!
COMPETITIEBEGELEIDER (CB)
- Het bijhouden van de uitslagen en het in de gaten houden van de spelende kinderen is een taak waarvoor eigenlijk geen schaakkennis nodig is. Omgang met kinderen is het voornaamste vereiste en dat hebben de meeste ouders.
- Indeling van de competitie gebeurt vaak met behulp van een computer. Ook een taak die geen schaakkennis vereist, dus meerdere vrijwilligers zouden dit moeten kunnen (ouders, oudere jeugdleden).
- Afhankelijk van het systeem zou de CB zelf ook een partijtje kunnen tegen een kind, maar dan is enige schaakkennis vereist.
- De CB kan de kinderen die snel klaar zijn herindelen voor een andere competitie (een laddercompetitie of een “veel-speel”) bijvoorbeeld.
- Eventueel zou kinderen – onder toezicht van de CB – tegen de computer kunnen spelen of trainen op de computer (bijvoorbeeld de Chess Tutors).
- Heeft de CB redelijke schaakkennis, dan zijn de mogelijkheden van hem/haar nog groter! (Advies over partijen, helpen analyseren, nakijken werkboeken, helpen bij opgaven uit de werkboeken, etc.)
COMMUNICATIE
- Voor het maken van een nieuwsbrief of een clubblad zijn ouders ook uiterst geschikt. De door diverse bronnen (jeugdleider, bestuurders, jeugdleden, informatie van internet, etc.) aangeleverde kopij kan thuis verwerkt worden in de nieuwsbrief of het clubblad. Ook een ouder jeugdlid zou hierbij een rol kunnen spelen.
- Het bijhouden van een website zou ook heel goed door een jeugdig lid of een ouder kunnen gebeuren.
- Maken van affiche of het laten printen en /of drukken zijn ook voorbeelden van aparte taken die goed delegeerbaar zijn.
TOERNOOIBEGELEIDER
- Het begeleiden naar toernooi is veelal een organisatorische taak: aanmelden, vervoer regelen, kinderen in de gaten houden, zorgen dat eten en drinken, mentale ondersteuning geven tijdens het toernooi, weer veilig thuis brengen. Allemaal taken waarvoor met name ouders gevraagd kunnen worden als het eigen kind meedoet. Als de club stimuleert dat de auto opgevuld wordt met andere kinderen van de club, dan is dit weldra een vast onderdeel van de clubactiviteiten, terwijl de jeugdleider daar niet veel extra’s voor hoeft te doen.
- De ouders in contact brengen en hen onderling afspraken laten maken (de ene ouder brengt de kinderen, de andere haalt de kinderen bijvoorbeeld) is al een hele nuttige taak van de jeugdleider.
- Indien de ouder ook schaaktechnische ondersteuning kan geven, dan is dat mooi maar meegenomen!
- Het selecteren van de juiste toernooien voor de jeugdleden is vaak lastiger voor ouders, dus daar zou een ervaren ouder of de jeugdleider een goede adviserende taak in kunnen hebben.
Dit zijn enkele voorbeelden van concrete taken die bij veel jeugdclubs door de jeugdleider(s) worden gedaan. Kan je daar geschikt kader voor vinden, dan is dat een aanzienlijke ontlasting voor de jeugdleider(s). Daarnaast verhoogt het delegeren van taken de betrokkenheid bij anderen, waardoor er meerdere vrijwilligers zich met de jeugdafdeling bezig houden. In veel gevallen is de vrijwilligers bereid om nog iets meer te doen dan zijn afgebakende – eenvoudige – taak en heeft de club er een actief kaderlid bij. Tenslotte is het van belang om het kader ook regelmatig in het zonnetje te zetten. Veel kinderen en ouders denken dat “alles vanzelf” gaat op een schaakclub, maar de realiteit is anders. Een bedankje of een presentje op z’n tijd mag niet vergeten worden!