Een jeugdafdeling van een schaakclub heeft drie voorname peilers: de interne competitie, de trainingen en het spelen van toernooien en/of externe competitie. Alles staat en valt echter bij een gedegen organisatie en voldoende kader.
Hieronder volgen kort diverse speerpunten voor een jeugdafdeling met enkele kanttekeningen. Over al deze onderwerpen heeft de consulent een uitgebreide informatie en documentatiemateriaal ter beschikking.
Het belangrijkste bij een jeugdafdeling is voldoende deskundig kader om een gezonde structuur neer te zetten. Een gezonde structuur houdt in dat het werk niet op één paar schouders terecht komt met alle gevolgen van dien! Je hebt minimaal 3 vrijwilligers nodig om te voorkomen dat de jeugdafdeling goed kan draaien: een jeugdleider die de organisatie in de gaten houdt, een schaakleraar en een competitieleider. kan je nog veel meer mensen gebruiken, maar met dit 3 personen valt een kleine jeugdafdeling (tot ongeveer 20 kinderen) goed te behappen. Meer vrijwilligers zijn uiteraard welkom en daarnaast is mijn advies: gebruik de capaciteiten van de vrijwilligers optimaal!
Naast clubleden die iets voor de jeugd willen doen, kunnen natuurlijk ook ouders en oudere jeugdleden toetreden tot het kader van de jeugdafdeling. Is iemand enthousiast voor een rol bij de jeugd, dan is het zaak om een die een duidelijk afgebakende taak te laten vervullen. Door ervaring en ennisoverdracht wordt die deeltaak steeds beter uitgevoerd en kan die vrijwilliger meer doen of kan er een andere vrijwilliger ingewerkt worden.
Les geven is een stuk makkelijker geworden doordat we in Nederland beschikken over de geroemde “Stappenmethode”. Al geldt nog steeds dat het geven van schaaklessen vooral een zaak van didactiek is in plaats van schaaktechniek. Dus liever een goede leraar dan een goede schaker voor de groep! Door het volgen van een KNSB-kadercursus kan je progressie maken als leraar. Wie is het meest geschikt om les te geven?
Voor het les geven kan je overwegen om een professional in te huren. Het kost iets, maar dan weet je ook dat de trainingen in vertrouwde handen is. Een goede opleiding is een van de peilers van elke jeugdafdeling en zal ongetwijfeld nieuwe leden aantrekken.
Heb je voldoende kader dan is een goede taakverdeling gewenst. Zodoende weet iedereen (kinderen, ouders, schakers) wie waar verantwoordelijk voor is.
Er moet goed nagedacht worden hoe je de clubaccommodatie het beste kan gebruiken voor de jeugd. Een apart lokaal voor de schaaklessen is zeer nuttig.
Ook kan je om beurten gebruik maken van een apart lokaal, zodat er meerdere kinderen rustiger kunnen leren of schaken, hetgeen een positief effect op de jeugdafdeling zal hebben. In alle gevallen moet je overdenken hoe je met de beschikbare ruimte(s) de beste
Veel kinderen komen naar de schaakclub omdat ze competitie willen spelen. Welk systeem kies je voor jullie competitie: Zwitsers, Keizer of meerkampen? Daarnaast moet je ook nog een alternatief hebben als kinderen snel klaar zijn met hun partij: aparte competitie, spelen tegen de computer of werken in het werkboek. Tenslotte moet je afwegen of de kinderen moeten noteren en met klok moeten spelen of dat je daar nog mee wacht.
Als de organisatiestructuur werkt, dan is een goede communicatie wenselijk om iedereen goed te blijven informeren. Elke club doet dat weer anders, maar je hebt – afhankelijk van het beschikbare kader – diverse mogelijkheden: mailing op papier, mailing per e-mail, website, clubblad, prikbord, mondeling, etc.
Het spelen van externe competitie of toernooien zijn voor veel kinderen de krenten in de pap. Extra werk voor de jeugdleiders, maar vooral hier kan inzet van de ouders nuttig zijn. Om beurten meegaan naar toernooien of het vervoer er naartoe hoeft niet per definitie een taak van de club te zijn! Het uitkiezen van toernooien en ouders van fanatieke jeugdspelers daarover informeren is vaak al voldoende om ervoor te zorgen dat men gaat.
Een gevarieerd clubaanbod is noodzakelijk om de kinderen te blijven boeien. Zorg regelmatig voor aparte avonden (kolderschaak, teamtoernooien, ouder-kind-toernooi, doorgeefschaak, weggeefschaak, simultaan, schaakkamp, etc.) zodat de schaakclub kan blijven concurreren met alle andere activiteiten van de schakertjes.
Wilt u meer informatie over een van deze speerpunten?
Zie andere artikelen op mijn website of neem contact op!