Een ezel om een demonstratiebord, een prikbord, een schoolbord of een uitslagenbord op te zetten is een must voor elke schaakclub. Het maken van een ezel is niet echt een technisch hoogstandje, maar je hebt wel jarenlang plezier van deze eenmalige inspanning!
Natuurlijk kan je ook een mini-ezel maken die je op een tafel kan zetten, zodat het betreffende bord ook op ooghoogte van de clubleden komt te staan. In dat geval kan je onderstaand ontwerp aan de onderkant inkorten met de hoogte van de tafel (rond de 80 cm) waar hij op komt te staan.
Een andere oplossing is een schildersezel bij een hobby- of schilderswinkel te kopen. Direct klaar voor gebruik en de hoogte van de richel kan jezelf instellen. Dit soort ezels zijn echter vaak niet berekend op zware, grote borden dus let daar goed op bij de aanschaf.
Als je een bord op een tafel neer wilt zetten, steunend tegen een muur, kan je ook volstaan met een houten plankje met rubbertjes eronder. Lijm of schroef de twee latjes op het plankje waartussen het bord komt te staan en je hebt een veilige manier om het bord neer te zetten zonder dat het van tafel glijdt of kan omvallen.
Maar in de meeste gevallen is een aparte ezel toch de fraaiste oplossing. Niet alleen kan je die overal neer zetten (ook op de gang of buiten), tevens kan je die naar eigen smaak (hoogte van de richel) maken. Zo kan je aan beide kanten een richel maken om (a) aan allebei de kanten een bord neer te zetten en (b) een (demonstratie-)bord op verschillende hoogtes te kunnen gebruiken, voor kinderen is vaak een andere hoogte wenselijk dan voor volwassenen. Een systeem om de hoogte van het bord te variëren is nog fraaier, maar is in dit ontwerp niet verwerkt.
Benodigdheden:
- 4 laten (6 cm breed en 1,8 cm dik) van 200 cm lang
- 8 latjes (6 cm breed en 1,8 cm dik) van – ongeveer – 80 cm lang
- 2 scharniertjes behorend bij de dikte van de latjes
- 2 oogschroeven
- een ijzeren kettinkje (ongveer 60-70 cm lang)
- 2 kleine D-sluitinkjes
- houtlijm
- schroeven (1,5 cm en 3 cm lang)
Leg 2 latten (1) 80 cm uit elkaar en maak een dwarsverbinding door 3 latjes ( 2) op 20 cm van onderen, 120 cm van onderen en helemaal bovenaan te schroeven en te lijmen. Doe het zelfde voor het andere gedeelte, alleen nu kan je middelste lat bijvoorbeeld op 100 cm van onderen bevestigen, zodat je twee verschillende hoogtes krijgt voor de richel. Verbind de twee ezelpoten met elkaar door twee scharnieren (3) in de het bovenste latje. Lijm en/of schroef de laatste twee latjes (2) aan de middelste latjes vast zodat er twee richels ontstaan. Midden in het onderste latjes van de ezel kan je – aan de binnenkanten – een oogschroef (4) bevestigen en afhankelijk van de gewenste spreidstand van de ezel kan je het kettinkje (5) aan de oogschroeven vast maken met een D-sluiting (6).
Uiteraard kan je de ezelpoten ook met een ijzerdraadje of een stevig touwtje met elkaar verbinden, maar als je nu toch “professioneel” bezig bent: blijf dat dan ook tot het einde!