Om de teamwedstrijden goed te laten verlopen is een het wenselijk om een bekwame teamleider te hebben. Teamleiderstaken waar je dan aan moet denken zijn de volgende:
- Hij geeft – in samenwerking met de het clubbestuur of een technische commissie – ruim (minimaal twee weken) voor de competitie alle relevante informatie aan zijn spelers: de eigen opstelling, gegevens teamspelers (mobiele telefoonnummers!), een ‘mobiel noodnummer’, adressen van de speellocaties met telefoonnummers, aanvangstijden, eventueel de opstellingen van de tegenstanders, de belangrijkste (wijzigingen in de) spelregels, etc.
- Uiteraard is de competitiegids hiervoor een onmisbare informatiebron. De teamleider moet die gids altijd meenemen naar wedstrijden.
- De teamleider dient de geldende competitieregels en spelregels goed te kennen. Met name moet hij op de hoogte zijn van de laatste wijzigingen van de competitieregels. Op een eventuele instructieavond van de club kan hier uitgebreid aandacht aan besteed worden.
- De teamleider mag een speler adviseren om remise aan te bieden. Als een speler remise aangeboden krijgt, dan hoort de speler aan zijn teamleider te vragen wat hij moet doen. De teamleider mag officieel alleen kort advies geven, in de trant van “ja”, “nee” of “speel door”. Meer informatie dor de teamleider zou de arbiter meer kunnen opvatten als voorzeggen of bemoeien met de partij, hetgeen verboden is.
- Voor de competitie begint neemt hij met zijn spelers de teamafspraken (*) door en vult deze mogelijk aan.
- Ook is het van belang het doel voor het team af te spreken. De technische commissie of het bestuur kan dat aangeven, maar het team moet daar wel achter staan! De instelling is duidelijk anders als kampioen wilt worden, jezelf wil handhaven of dat je alleen maar deel wilt nemen om speelervaring op te doen. Spreek duidelijk af wat het doel is en let erop geen onmogelijke doelen te stellen! Er kan maar één team kampioen [van Nederland / de regionale bond / de klasse] worden!
- Spelersinformatie (openingen, speelstijl, partijen) betreffende de tegenstander kan door teamleden en/of –leider verspreid worden in de weken voorafgaande de wedstrijd, zodat iedereen zich optimaal kan Dit is voornamelijk bij ‘prestatieteams’ van belang zijn, maar ook op lager niveau is er vaak veel bekend over de tegenstander!
- Uiterlijk een week voor de wedstrijd geeft de teamleider bij uitwedstrijden de vervoersafspraken door: hoe laat en waar verzamelen, wie wordt opgehaald, adres speelzaal, ‘mobiel noodnummer’. Let op eventuele werkzaamheden op spoor of de weg! (zie websites, apps en/of teletekst!)
- Voor de wedstrijd zelf kan je het team eventueel motiverend toespreken en bepaalde afspraken herhalen: niet met andere partijen bemoeien, goed nadenken: niet te snel spelen, ‘aanraken van een stuk is zetten’, noteren [als dat verplicht is], bij problemen de teamleider roepen, etc.
- De teamleider is de bindende schakel in elk team. Hij moet zijn uiterste best doen om voor een goede teamgeest te zorgen.
- Nieuwe spelers worden door de teamleider verwelkomd en op de hoogte gebracht van de teamafspraken en andere informatie omtrent het team.
- Als een team een reserve heeft moet de teamleider de opstelling vaststellen en dus ook degene die deze keer reserve
- Bij thuiswedstrijden moet de teamleider vaak een welkomstwoord spreken voordat de wedstrijd begint. Naast de tegenstander en de wedstrijdleider verwelkomen kan je informatie m.b.t. de accommodatie (wc’s, analysezaal, bar) en de wedstrijdregels geven. Als er een aparte wedstrijdleider is zal die – normaliter – ook nog even kort vertellen volgens welke regels er gespeeld wordt.
- Hij dient de spelers van dienst te zijn: kan een drankje of iets ander voor hen halen.
- Na controle van de ingevulde gegevens moet hij het wedstrijdformulier tekenen en deze inleveren bij de externe wedstrijdleider van de club.
- Bij eventuele problemen tijdens de wedstrijd de wedstrijdleider erbij halen en het belang van jouw speler behartigen. Klopt alles volgens de regels? Mogelijk een protest indien, als je heel zeker bent dat er iets niet klopt!
- Een stukje of verslag schrijven voor het clubblad of website. Ook een interessante partij of stelling is dan leuk om te gebruiken. Natuurlijk kan je ook een speler stimuleren om iets te schrijven en/of een analyse te maken.
- Ook kan de teamleider informatie doorspelen aan het bestuur of de technische commissie waarvan gebruik gemaakt wordt bij de samenstelling van de teams in het volgende seizoen. Met name de resultaten, motivatie, calamiteiten en de rol van de spelers in het team zijn van belang om door te geven.
Indien je nog vragen en/of suggesties hebt: raadpleeg gerust de externe wedstrijdleider! Bij voorbaat vast hartelijk dank en een prettig seizoen met je team!
(*) Zie apart artikel