Nieuws

De schaakgroepen op school en de cursus Schaaktrainer 1 in Amsterdam zijn gestart. Op de nieuwe website jeugdschaak.nl kan je mijn visie op het schoolschaak lezen: https://jeugdschaak.nl/middelen/visie-op-schaaklessen

Continue Reading

Op maandag 20 mei won ik het 5-minuten snelschaakkampioenschap bij BSG en werd daardoor algemeen snelschaakkampioen van dit seizoen.Download

Continue Reading

Zaterdag 23 maart gaf ik in het Max Euwe Centrum de workshop ‘Openingen op Stappenniveau’. Een onderwerp waar veel trainers mee worstelen, maar hopelijk hebben de deelnemers na zaterdag genoeg houvast om er goed mee om te gaan. Hieronder een verslag.

Continue Reading

Ik ben een groot voorstander van het spelenderwijs leren schaken. In de rubriek Training/les geven staat een uitgebreid overzicht van leuke en leerzame spelletjes voor beginners. Twee 7-jarige pupillen, Sweder en Bastiaan, verzonnen een nieuwe variant door twee spelletjes te combineren. Spelen maar! http://www.chessed.nl/wp-content/uploads/2019/02/Halma-beginstelling-dobbel.pdf

Continue Reading

Maandag 4 februari won ik het 10-minuten snelschaakkampioenschap bij BSG. Dat was mijn 70e titel bij mijn Bussumse club! Doordat de voorronde van het kampioenschap een dag na Tata was gepland, waren er veel toppers afwezig. De strijd ging nu tussen de ‘jongkies’ (Daniel Kuijper en Tom Berkelmans), de 85-jarige (!!) Tom de Ruiter en […]

Continue Reading

Op zaterdag 8 december 2018 heb ik twee workshops gegeven op de KNSB-themadag: ‘‘Effectief les geven aan jonge kinderen’ en ‘Hoe organiseer ik trainingen voor volwassenen?’ . De samenvattingen kunt u hier vinden.

Continue Reading

In Schaakmagazine van augustus 2018 stond een interview van Monique van de Griendt met mij, naar aanleiding van de Euwering die ik heb mogen ontvangen.

Continue Reading

Het afgelopen jaar was een zeer bewogen jaar. Niet alleen kreeg ik de Euwering uitgereikt, maar ook kreeg ik te horen dat ik kanker had. Tussen de behandelingen door won ik toch nog de nodige titels bij BSG, waar ook afgelopen seizoen weer de nodige vreemde zaken plaatsvonden.

Continue Reading

Eind augustus is Jan Derksen, erelid van BSG, op 75-jarige leeftijd overleden. Niet alleen heeft hij talloze kinderen met veel plezier laten schaken, ook was het de succesvolste periode van de Bussumse schaakjeugd.

Continue Reading

Het jaar 2011 was een jubileumjaar voor BSG en mijzelf. BSG werd 100 jaar, ik 50 jaar. Enkele uren voordat ik Abraham werd, trouwde ik met Gerda. Daarnaast in dit artikel de reden waarom ik geen lange partijen meer speel, het open Kampioenschap van Weesp dat ik won en censuur bij BSG!

Continue Reading