Nieuws

In 2019 heeft Cor van Wijgerden de werkboeken van Stap 3, Stap 4 en Stap 5 ‘internationaal’ gemaakt. Lees in dit artikel wat er veranderd is!

Continue Reading  

Veel mensen hebben behoefte aan advies hoe je kan leren schaken. In dit artikel geef ik tips voor schaakles aan jonge en oude(re) beginners!

Continue Reading  

De laatste jaren gebeuren er de nodige ‘vreemde zaken’ bij mijn club BSG. In dit artikel doe ik daar een boekje over open. Met name de rol van voorzitter Disselhoff komt ter sprake. Op de foto zien we BSG 1 in mei 1985, vlak voor de wedstrijd tegen Amstelveen.

Continue Reading  

In de coronacrisis gaf ik digitaal een training voor VAS, een trainerscursus en schoolschaaklessen. Daardoor staan er in de kennisbank veel nieuwe bijdragen, in totaal 224. Kijk maar eens bij Trainingsmateriaal en Training / les geven. Veel plezier ermee!

Continue Reading  

De cursus Schaaktrainer 1 werd stil gelegd vanwege de coronacrisis. Met Zoom-sessies hebben we de cursus afgerond en alle deelnemers zijn (ruim) geslaagd! Nogmaals van harte gefeliciteerd!

Continue Reading  

Schaken is ideaal om aardig wat uurtjes aan te besteden. In onderstaand bestand staan tips voor opgaven en spelletjes op deze website. Ook kan je zelf een schaakbord maken, als je dat thuis niet hebt. Zo komen de de ‘quarantaine-tijd’ wel door!

Continue Reading  

Zaterdag 8 februari gaf ik de workshop ‘Gevarieerder les geven met Stap 2-3-4-5’. Er waren maar liefst 15 deelnemers! Lees het verslag hier.

Continue Reading  

In dit artikel enkele verschillen tussen schoolschakers en clubschakers. Als leraar moet je daar rekening mee houden!

Continue Reading  

Zelfs professionals kennen de FIDE-regels niet goed, zoals bleek bij Firouzja-Carlsen op het WK Blitz 2019. In dit artikel aandacht voor dit incident, maar ook uitleg over de belangrijkste regels bij rapid- en snelschaak. Lezen!

Continue Reading  

De schaakgroepen op school en de cursus Schaaktrainer 1 in Amsterdam zijn gestart. Op de nieuwe website jeugdschaak.nl kan je mijn visie op het schoolschaak lezen: https://jeugdschaak.nl/middelen/visie-op-schaaklessen

Continue Reading