Nieuws

Ik ben een groot voorstander van het spelenderwijs leren schaken. In de rubriek Training/les geven staat een uitgebreid overzicht van leuke en leerzame spelletjes voor beginners. Twee 7-jarige pupillen, Sweder en Bastiaan, verzonnen een nieuwe variant door twee spelletjes te combineren. Spelen maar! http://www.chessed.nl/wp-content/uploads/2019/02/Halma-beginstelling-dobbel.pdf

Continue Reading

Maandag 4 februari won ik het 10-minuten snelschaakkampioenschap bij BSG. Dat was mijn 70e titel bij mijn Bussumse club! Doordat de voorronde van het kampioenschap een dag na Tata was gepland, waren er veel toppers afwezig. De strijd ging nu tussen de ‘jongkies’ (Daniel Kuijper en Tom Berkelmans), de 85-jarige (!!) Tom de Ruiter en […]

Continue Reading

Op zaterdag 8 december 2018 heb ik twee workshops gegeven op de KNSB-themadag: ‘‘Effectief les geven aan jonge kinderen’ en ‘Hoe organiseer ik trainingen voor volwassenen?’ . De samenvattingen kunt u hier vinden.

Continue Reading

In Schaakmagazine van augustus 2018 stond een interview van Monique van de Griendt met mij, naar aanleiding van de Euwering die ik heb mogen ontvangen.

Continue Reading

Het afgelopen jaar was een zeer bewogen jaar. Niet alleen kreeg ik de Euwering uitgereikt, maar ook kreeg ik te horen dat ik kanker had. Tussen de behandelingen door won ik toch nog de nodige titels bij BSG, waar ook afgelopen seizoen weer de nodige vreemde zaken plaatsvonden.

Continue Reading

Eind augustus is Jan Derksen, erelid van BSG, op 75-jarige leeftijd overleden. Niet alleen heeft hij talloze kinderen met veel plezier laten schaken, ook was het de succesvolste periode van de Bussumse schaakjeugd.

Continue Reading

Het jaar 2011 was een jubileumjaar voor BSG en mijzelf. BSG werd 100 jaar, ik 50 jaar. Enkele uren voordat ik Abraham werd, trouwde ik met Gerda. Daarnaast in dit artikel de reden waarom ik geen lange partijen meer speel, het open Kampioenschap van Weesp dat ik won en censuur bij BSG!

Continue Reading

Als drager van de Euwering wil ik graag een bijdrage leveren aan het stimuleren van het Nederlandse schaakleven. Als consulent, kaderdocent en trainer heb ik veel artikelen geschreven en lesmateriaal gemaakt waar menig club of trainer wat aan kan hebben.

Continue Reading

In deze (14e) aflevering lees je over: mijn laatste lange partij, waarom er wat minder titels bij BSG werden gewonnen, het einde van de Servicepunten, De Schaakkaravaan en hoe sneeuw het MEC-jubileum in de war dreigde te schoppen.

Continue Reading

Tijdens de Euweborrel op 30 mei jl., heeft Cor van Wijgerden de Euwering doorgegeven aan Eddy Sibbing. “Als er iemand is die deze ring verdiend, dan is dat mijn oude coach Eddy. Zeker als je ziet wat hij heeft betekend voor de jeugdschaak in Nederland en Amsterdam.” Lees alle reacties.

Continue Reading